Snorking og søvnapné

Snorking og søvnapné (pustestopp) er to plager som påvirker søvnkvaliteten vår. Problemene er ofte relaterte, men kan oppstå både samtidig eller hver for seg. En av hovedutfordringene med snorking og søvnapné er at man ikke får god nok oksygentilførsel om natten.

Hva er snorking?

Snorking oppstår når luftstrømmen begrenses mens du sover. Dette fører til vibrasjoner i bløtvevet i halsen og munnhulen, som gir opphav til den karakteristiske lyden av snorking.

Mens snorking vanligvis ikke er en alvorlig tilstand, kan det forstyrre søvnen til både snorkeren og partneren deres. Snorking kan også være et symptom på søvnapné, som er en mer alvorlig tilstand.

Hva er søvnapné?

Søvnapné er en tilstand der pusten midlertidig stopper mens du sover. Dette skjer når musklene i halsen og til bakre del av tungen slapper av og blokkerer luftveiene, noe som kan føre til en rekke helseproblemer.

Søvnapné kan føre til tretthet og døsighet i løpet av dagen, høyt blodtrykk, hjertesykdom, slag og diabetes. Det kan også påvirke konsentrasjonen og humøret.

Årsaker til snorking og søvnapné

Det krever sterke muskelgrupper for å holde hodet oppreist uten anstrengelser. Blant disse er musklene som fester seg i hyoidbeinet. Det er et fritthengende bein i halsen som bærer vekten av tungen vår og som spiller en vital rolle både i taleevne og svelgefunksjon. Ved feil tonus (spenning) i disse musklene kan det føre til at tungen sammen med muskulaturen blokkerer svelget helt eller delvis.

Ved å sove på ryggen kan også tyngdekraften bidra til å forverre situasjonen. Det er derfor viktig å ha en pute som støtter hodet godt og at hodet blir liggende mest mulig rett i forhold til ryggraden.

Stress

Når man er under stress, kan det føre til muskelspenninger i kroppen, inkludert musklene i halsen og luftveiene.

Overvekt

Overvekt kan føre til at fettvev samler seg i veggene av hals og nese og dere kan blokkere luftveiene.

Alder

Eldre mennesker har en høyere risiko for å utvikle søvnapné og snorking.

Anatomiske faktorer

Smale luftveier, store mandler eller nesepolypper kan også føre til begrensning av luftstrømmen.

Alkohol og medisiner

Alkohol og beroligende midler kan redusere muskeltonusen i halsen og øke risikoen for snorking og søvnapné.

Oppsøk lege

Hvis du har mistanke om at du slutter å puste gjennom natten er det alltid viktig å oppsøke legehjelp.

Behandling for snorking og søvnapné

Vår erfaring er at tette luftveier i indre nese og feil tonus på muskulatur knyttet opp mot hyoidbeinet og bakre del av tungen er mye av årsakene til snorking og søvnapne. To store faktorer som forårsaker problemer i disse områdene er stress og immunologiske prosesser. Ved snorking og søvnapné jobber vi mye med:

• å påvirke muskulaturen i hals og svelg for å fjerne spenninger.

• stimulere kroppen for å roe ned stressresponser som kan være årsak til spenninger.

• lymfatisk sirkulasjon for å påvirke immunsystemet.

Har du søvnproblemer?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale, eller for timebestilling.